s/y Manta

Stormwind 40    (Päivitetty 3.3.2008)

 

 

    Klikkaa kuvat suuremmiksi

ensikosketus.jpg (103988 bytes)
Ensitapaaminen Saimaan rannalla.
pohdintaa.jpg (86674 bytes)
Tulevien omistajien keskellä Hannu Kuhmonen.
hanskikapu.jpg (85146 bytes)
Hanskilla oli heti omistajan elkeet.
tarkkailija.jpg (100918 bytes)
Pertti Duncker oli mukana, löysimmehän veneen myynti-ilmoituksen hänen Vene-lehdestään Äitsaaressa, aivan naapurissa.

 

 
  • pituus 12 metriä

  • leveys 3,6 metriä

  • syväys 1,9 metriä

  • paino 11 tonnia

  • masto 15,5 metriä

  • dieseliä 660 litraa

  • vettä 340 litraa

mantamini.jpg (34974 bytes)

Manta on Stormwind 40, Per Olof Blomqvistin puupursipiirustusten pohjalta suunniteltu pyöreäpalteinen teräsvene. Rungon on rakentanut Rauno Tarjasalo (Limimetalli Oy). Runko on 3-5 mm paksua Corten-terästä.

Mantalla on ollut yksi omistaja ennen meitä, Hannu Kuhmonen, joka tilasi rungon ja rakensi veneen valmiiksi.

Runko valmistui 1986 ja vene on rikattu 1988-89. Moottori, 50 hv Perkins 4.801 on vuodelta 1986.

Kristiina vaihtui Mantaan
Palattuamme elokuussa 2005 neljä vuotta kestäneeltä purjehdusmatkalta oli edessä Kristiinan kunnostus - tai myynti. Hannulla oli ollut Kristiina 20 vuotta eikä haalistuneiden ikkunoiden vaihtaminen neljättä kertaa innostanut. Lisäksi haaveilimme veneestä, jossa olisi suihku sisällä. Vaikka ajatus Kristiinan myymisestä itketti ainakin minua, laitoimme veneen myyntiin. Heinäkuun 25. päivänä 2006 Timo Vihavainen ja Anu Rämä ostivat Kristiinan.

Elokuussa meillä oli kaksi viikkoa lomaa, vaan ei venettä. Päätimme lähteä Lappiin, sekä patikoimaan että melomaan. Patikkaretki Ylläkseltä Leville oli upea harvinaisen helteisessä ja sääskettömässä säässä. Sateettoman kesän nurjuus valkeni heti ensimmäisellä kutistuneella joella, jossa melominen olisi tarkoittanut kivikossa töyssähtelyä. Siispä suunnitelmien muutos. Päätimme lähteä Saimaalle, melomaan sekä vierailemaan Peran ja Mirjan luona. Saimaasta ei vesi lopu yhden kuivan kesän aikana.

Kävimme ostamassa Äitsaaren kunnanvirastosta melontakartan ennen "Isla de Maman" idylliin saapumista. Pera on rakentanut mökistä tosi viihtyisän ja Mirjan kasvimaa kukoistaa. Pöydällä lojui uunituore Vene-lehti, johon Hanski tarttui. Ja sieltäpä löytyi Stormwind 40, s/y Nefer, myytävänä lähikunnassa, Ristiinassa. Siltä istumalta Hanski soitti myyjälle ja tunnin kuluttua olimme matkalla katsomaan venettä. Hieman hämmästynyt myyjä, Hannu Kuhmonen, oli vielä hämmästyneempi kun perusteellisen tarkistuksen jälkeen ilmoitimme halukkuutemme kauppaan. Parin päivän päästä Nefer otettiin Lappeenrannassa ylös ja teräksen paksuus mitattiin ultraäänimittarilla. Kaikki oli kuten pitikin ja kauppakirja allekirjoitettiin. Hieman pöllämystyneinä totesimme olevamme kolmen viikon veneettömyyden jälkeen taas purren omistajia.

 

 

ŠAuli Irjala
www.manta.fi