s/y Manta

Varusteet  (päivitetty 4.6.2019)

 

 

vesitankki&kamiinaM.jpg (55641 bytes)
Uusi muovinen vesitankki ja Refleks-kamiina.
tuuliperäsinM.jpg (65546 bytes)
Tämä häkkyrä on käytetty Ariesin tuuliperäsin.
putkijaklemmarit_2.JPG (397613 bytes)
Pätkä putkea ja kasa klemmareita maksoivat 150 euroa. Hinnassa on 60 % alennusta. Huh.
genuM.jpg (97880 bytes)
Mastervoltin 3,5 kWh dieselkäyttöinen generaattori, jossa on merivesijäähdytys lämmönvaihtimilla.
mastervoltlaturiM.jpg (52015 bytes)
Mastervoltin 90Ah:n lisäkonelaturi (12 V).
harviaM.jpg (61124 bytes)
Saunankiuas 2,1 kW odottaa kiviä. Teline on sen verran heppoinen, että kiuas on paras nostaa pois kun lähdetään purjehtimaan. Tässä tosin ei vielä edes telineessä, vaan roikkumassa paneelin reunasta.
potkuriM.jpg (50951 bytes)
J-prop kääntölapapotkuri.
invertlaturiM.jpg (89487 bytes)
Victronicin vehje, jossa samassa invertteri (2000W) ja laturi (80Ah). Saimme edullisen tarjouksen raisiolaiselta Eurosolarilta Venemessuilla. Samasta paikasta ostettiin myös akut. Tavara tuli rahdilla Helsinkiin.
ankkuripeliM.jpg (42725 bytes)
Lofransin ankkuripelin mukana tuli kauko-ohjattava ketjulaskuri, joka ei toiminut. Vanha konsti maalata merkit ketjuun sen sijaan toimii varmasti.
 

GPS/plotteri (Simrad NX45 12")
VHF (Northstar Explorer 710)
Käsi-VHF x 2 (Horizon HX 280E)
HF/MF (Icom M802)
Tutka (Simrad DX64S-1)
AIS (EasyAIS, vastaanottava)
Satelliittipuhelin (Iridium 9555)

Autopilotti (Simrad)
Tuuliperäsin (Aries, käytetty)
Ruoritolppa (Jefa)
Keulapotkuri (Max power CT 125)
Kääntölapapotkuri (J-prop)
Kiinteälapainen potkuri (18"/12")

Ankkurit CQR 27 kg/60 lbs + CQR x + tukkiankkuri
Ankkurivinssi (Lofrans)
Ankkurikettinki (Maggi 10 mm) 60 m
Kumivene, kova pohja, 3,6 m ja perämoottori (Avon R 310 & Johnson 9.9 hv 2T)
Kumivene 2,2 m (Zodiak) ja 2 hv moottori (Yamaha)

Kamiina (Refleks)
Ebersprächer sähködiesel-lämmitin
Lämminilmapuhallin koneajossa
Polttoainesäiliöt 660 l

Vesisäiliöt 340 l (Maritim)
Vesikone Pur/Katadyn PowerSurvivor40E (5-6 l/h, 4 amp)
Lämminvesivaraaja 25 l (Isotemp)

Akut 2 x 200Ah + 2 x 100Ah startti ja keulapotkuri + 60Ah generaattori
Generaattori (Mastervolt 3,5 kWh)
Laturi-invertteri (Victron)
Konelaturi 12V/90A (Whisper)
Aurinkopaneelit yht. 215W (55W + 70W + 90W) + Victron säädin

Kaasu-uuniliesi
Jääkaappi (Isotherm, sähkö)
Kylmäboksissa vesijäähdytteinen kylmälaite (Isotherm)
Saunakiuas (Harvia 2,1 kW)

Puominkannatin, "rodkicker" kaasujousella (Benn's)
Puomi (Vene-Bremer)
Spiirapuomi & helat, mastokisko (Selden)
Rulla x 2 (Furlex)
Fokka, 22m˛ stresscut-vaakaleikkaus, Dacron (2009 WB-Sails)
Isopurje (38m2, crosscut dacron, Dimension Polyant 9.60 oz (2019 Nautilus Sails)
Genua, 46m˛ Dursasail Rf  cruisinglaminaatti (2010 Doyle)
Myrskyfokka (2012 Doyle)
Genaakkeri (alkuperäinen)
Spinaakkeri, 128 m˛ 0,9oz nylon (2010 Doyle)
Vinssit (Andersen)

Epirb (Simrad)
Pelastuslautta, 8 h (Avon)
Patjaston muokkaaminen sopivaksi (Verhoomo Nappa)
Kuomu, "sprayhood" (Hannu Iivonen)
Bimini ja teltta (H. Järvenpää, uusittu 2018 Canvas & Covers NZ)
Kansimatot (Treadmaster)

Ajatuksemme veneen varustelusta ei ole muuttunut sen jälkeen mitä kirjoitimme Kristiinan kotisivulla kesällä 2005, joten lainataan osa tekstiä tähän.

Ajatuksia matkaveneen varustamisesta
Yhtä oikeaa tapaa ei ole, pelkästään jo sen vuoksi, että olemme erilaisia ja haluamme eri asioita. Yksi tilaa uuden veneen varustettuna pesukoneella ja vedentekolaitteella, toinen kunnostaa käytetyn paatin. Kummatkin veneet voivat olla yhtä merikelpoisia ja mukavia. Matkan onnistuminen ei ole laitteista tai varustelutasosta kiinni. Laatuun ja toimivuuteen kannattaa kuitenkin panostaa, sillä laitteiden korjaaminen maailmalla on hankalaa ja kallista.

Kukaan ei halua pitkillä matkoilla seistä ruorin takana, joten matkapurjehtijan tärkein hankinta (navigointi- ja hätävarusteiden jälkeen) on tuuliperäsin ja/tai autopilotti. Tuuliperäsin ei kuluta sähköä, mutta se ei toimi kaikissa tuuliolosuhteissa eikä koneella ajaessa, jolloin käsin ohjaaminen vasta tylsää onkin. Edellisellä reissulla olimme pelkän autopilotin varassa, sillä emme saaneet (laiskuuttamme?) vanhaa Flemingin tuuliperäsintä toimimaan. Saa nähdä kuinka käy Ariesin kanssa.

Luultavasti Mantan 340 litraa vettä riittäisi hyvin kahden hengen tarpeisiin, mutta haluamme olla omavaraisia, joten hankintalistalla on vedentekolaite. Lisäys 15.4.2010: Vedentekolaitteen hankinnasta on luovuttu ainakin toistaiseksi. Lisäys 22.1.2012: ostimme käytetyn vesikoneen, joka tuottaa 5-6 litraa tunnissa ja kuluttaa 4 amp.
Vedenkulutus kasvanee edelliseen reissuun verrattuna saunan ja sisäsuihkun myötä. Jalka- tai käsipumppu vähentää vedenkulutusta verrattuna sähköpumppuun. Aktiivihiilisuodatin on ehdoton sekä veden puhdistamisessa että sivumakujen poistamisessa. Käytämme tankkivettä pesun, juomisen ja ruuanlaiton lisäksi myös tiskaamiseen, sillä merivesi ruostuttaa kattilat ja aterimet nopeasti.

Liesi toimii kaasulla. Haluamme mukaan kaksi 11 kilon alumiinipulloa.

Mantassa on Eber-puhallinlämmitin, joka lämmittää veneen nopeasti. Sen huonot puolet ovat äänekkyys ja sähkönkulutus. Yksi ensimmäisiä hankintoja olikin vanha tuttu Refleks-öljykamiina. Se on asennettava paikoilleen savupiippuineen ja tankkeineen. Eber asennettiin uuteen paikkaan ja se puhaltaa nyt takahyttiin ja salonkiin. Portaiden alle asennettiin lämminilmapuhallin, joka toimii koneella ajettaessa.

Hyvän ankkurin ja riittävän kettinkimäärän tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Luotamme edelleen CQR:ään (27 kg/60 lbs + 70 m 10 mm kettinkiä). Lisäksi vara-ankkurit (CQR ja tukki).

Jolla on tärkeä kulkuneuvo. Kova, ilmatäytteinen, plaanaava, soudettava, kannettava.... vaihtoehtoja löytyy. Isolla moottorilla varustettu kova tai kovapohjainen, plaanaava jolla on nopea ja merikelpoinen, mutta painava ja tilaavievä. Pieni kevyt kumivene on nopea nostaa veneeseen ja helppo varastoida, maissa sen jaksaa kantaa pitkälle vuoroveden ulottumattomiin. Päädyimme ostamaan molemmat: kovapohjaisen kolmimetrisen uutena ja kaksimetrisen lötköpohjaisen käytettynä. Toisessa on 9 hv moottori, toisessa 2,5 hv kaksitahtikone.

Sähköntuotto hoituu aurinkopaneeleilla ja dieselgeneraattorilla. Emme ole vähentäneet sähkönkulutusta, päinvastoin se lisääntyy huimasti sähkökiukaan muodossa. Kaasukiukaita ei enää valmisteta (EU määräys), joten ei ole vaihtoehtoja. Ja ehkä hyvä näin: dieselin tankkaaminen on helpompaa kuin kaasupullon täyttäminen. Toinen sähkösyöppö on tietokone ja uusi plotteri vie enemmän kuin vanha pieni mustavalkoinen.
Generaattorin hankintaan vaikuttaa myös se, että pääkone (Perkins 4.801) on vanha ja kovaääninen, joten haluamme säästää sitä. Aurinkopaneelit eivät riitä Mantan sähköntarpeeseen. Sähkönkulutus on tietenkin joka veneessä yksilöllinen.

Pitkän kantaman HF/MF eli SSB-radiopuhelin on mielestämme edelleen matkapurjehtijoiden tärkein yhteydenpitoväline. Sillä on kolme tehtävää: turvallisuus (hätäsanomat), hyöty (säätiedot, sähköposti) ja huvi (yhteydenpito, rupattelu). Edellisellä matkalla käytimme saksalaista JVComm-sääfaksiohjelmaa (www.jvcomm.de) ja karttoja otettiin pitkillä purjehduksilla päivittäin. Kun tietää mitä on tulossa voi hieman taktikoida tai sitten ainakin varautua ajoissa. Sähköpostiin tarvitaan tietokoneen lisäksi modeemi. Lisätietoa osoitteista www.airmail.com, www.sailmail.com ja www.winlink.org.

Ostimme käytetyn Iridium 9555 kännymallisen satelliittipuhelimen puheluita ja blogin päivitystä varten. Nettisurffaus ei tällä onnistu, mutta sähköposti kylläkin. Postiohjelmana on OnSatMail, joka on tarkoitettu satelliittiviestintään. Se mm. tiivistää viestit.

Avotilan katos ei ole pelkästään aurinkokatos, vaan se suojaa myös sateella - purjehtiessakin. Koko avotilan peittävä teltta on kätevä "lisähuone". Tällä kertaa telttaan tulee ikkunoita eli läpinäkyvää muovia. Voi ihailla maisemia avotilassa mäkäräisistä huolimatta (kun sitä ikkunoin varustettua ajohyttiä ei nyt sattunut tässäkään veneessä olemaan).

Päätimme ostaa kääntölapapotkurin, koska se lisää nopeutta. Nyt kun meillä on vene, jossa sillä on merkitystä :-). Arktisilla alueilla taitto- ja kääntölapapotkuri lienee haavoittuva, joten lisäksi on ostettava kiinteälapainen.
Hannu haluaa keulapotkurin. Piste. Mantassa on manuaalinen ankkurivinssi, joten tähän mennessä ankkurin nosto on ollut kapun hommaa... ei hassumpaa, mutta siltä varalta että palaamme perinteiseen työnjakoon, ostoslistalla on sähköinen ankkurvinssi.

Rikistä sen verran, että muutimme purjeiden noston ja reivauksen avotilasta mastolle. Jotenkin olemme niin tottuneet siihen eikä ainakaan nykyinen köysivälitys avotilaan toimi lainkaan. Uusimme puomin ja vaihdoimme dirkin puominkannattimeen sekä hankimme keulaan rullafokan genuan lisäksi.

Purjeet: Teetimme ensimmäisenä talvena uuden isopurjeen sekä "autopakin" eli kiinteän puomipeitteen. Edessä on genuan uusiminen, mutta toistaiseksi pärjäämme sen korjauttamisella. Venekaupassa mukana tullutta genaakkeria pienennettiin sopivaksi. Keulaan hankittiin rullafokka.
Talvella 2011-12 Stefan Stenström (Doyle) valmisti melle genuan, spinnun ja myrskyfokan.

 

 

ŠAuli Irjala
www.manta.fi